RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...

Revani


Tarifi çok kolay.Hamur malzemeleri 1-1 gidiyor onun için tarifi de kolay akılda kalır.

Malzemeler:3 yumurta,
1 bardak yoğurt,
1 bardak sıvıyağ,
1 bardak irmik,
1 bardak un,
1 bardak şeker,
kabartma tozu,vanilya,arasına yetecek kadar ceviz kırığı ve tarçın

Şerbeti için:2.5 bardak şeker,
2.5 bardak su, birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:Önce şerbeti kaynatılıp pişince limon dalmatılıp altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Sonra hamuru için;3 yumurta bir karıştırma kasesinde kırılır.İçine şeker eklenip çırpılır.Sonra sıvıyağ yoğurt ve diğer malzemeler en son kabartma vanilya eklenerek çırpılır.Sini yağlanır.(normal yuvarlak borcamlardan dan az küçük)Birazını tepsiye döktükten sonra arasına ceviz ve tarçın serpilir.Ben tarçını çay süzgeciyle gezdirerek serpiyorum.Sonra kalan irmikli karışım cevizin üstüne dökülür ve kaşıkla her yerine cevizlerin üstü kapatılarak yayılır.kek ısısında(ben mini fırın kullanıyorum 5te falan pişiriyorum.)Pişince azdaha kısıp içini çekmesi için biraz daha bekliyorum.Fırından çıkınca1-2 dak.bekletip ılık şerbeti döküyorum.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sucuklu Peynirli Gözleme




Malzemeler:2 adet yufka,peynir(lor veya çökelek de olur),maydanoz,sucuk,az biber salçası veya pul biber

Hazırlanışı:Yufkayı tam olarak masada açın.Bir ucunu ortaya katlayın.Diğer karşı taragını da bu tarafın üstüne gelecek şekilde katlayın.Yani karşıklı iki ucu üst üste gelmiş olacak.Ortaya kare şeklinde bir tarafta karıtırdığınız peynirli maydanozlu doğranmış sucuklu içten koyup.Sonra katlamadığımız 2 uzun kısmıda tekrar üst üste katlayıp az yağda arkalı önlü kızartın.Ben hamsi tavasında (kapakla alması kolay oluyor onun daha önce resmi vardı koymuştum.)yapıyorum.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Çinekop Tavada



Hamsi tavasında az yağda çinekop ve yanına zerzavat salatası(soğanlar doğrandıktan sonra tuzla ovulup sonra yıkanarak acısı alınır) domates, maydanoz,yeşil biber eklenir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bir Akşam Yemeğim


Ispanak boranyesi Hatayın sevilen yemeklerindendir.Özellikle hatayın tuzlu ypğurduyla yapılır(pişmiş ekşi yoğurt)Ama normal yoğurtla da olur sanırım.Tarifini burada vermiştim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sebzeli Mercimek Çorbası(Brokolili)



Tencerede soğanı ve kırmızı biberi kavurup kırmızı mercimeği(mesela 1 bardak) de içine arıp az daha kavuruyorum.Sonra sıcak suyunu koyup biraz havuç ve patates rendesi(1 havuç 1 patates olabilir ölçü isterseniz),ve birkaç dal brokoliyi yıkayıp uygun ölçüde doğrayıp mercimeğin içine atıyorsunuz.Piştikçe duruma göre su koyuyorsunuz.Çok koymayın blendrla çırpınca sulanıyor.
İyi bir ev hanımı bunun ayarını çok iyi bilir işte göz ayarı denilen budur.Sonra isterseniz içine ben kimyon koyuyorum biraz da sıvıyağı tavaya koyup nane kimyon ve salça kavurup üstüne döküyorum.Pişerken tuzunu da ekleyin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kış İçin Buzluğa Biber


Kırmızı biberleri isterseniz yeşilden de olur(bu kırmızı biber çok vitaminli olduğu için özellikle çocuğun çorbalarına filan kendi yemeklerim için de pratik)yıkayıp doğrayıp kilitli poşetlerde buzluğa atıyorum.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Çİğ Köfte Partisi



Eşimin dersaneden öğretmen arkadaşına çiğ köfte partisine gittik diğer öğretmen arkadaşlar ve eşleriyle.Çok eğlendik ama acısızı bile süper acıydı tabiki iştah açtı.İyi yedik valla.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yoğurtlu Karnabahar Salatası

Malzemeler:Bir miktar karnabahar,2 diş sarımsak,yoğurt,tuz

Hazırlanışı:Karnabahar yıkanıp çiçekleri ayrılır.Biraz haşlanır.Sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.İstenirse yağda pul biber kızartıp da üzerine dökebilirsiniz.Güzel olur.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Domatesli Karnabahar Çorbası

Çocuğu benimki gibi herşeyi yemeyen varsa güzel sağlıklı vede lezzetli de bir çorba.:)Yarım kilo karnabahar almıştım.Akşam onunla hem çocuğa çorba bize de yoğurtlu salata yaptım.


Malzemeler:250 gr karnabahar,,su,salça,domates,yarım soğan,nane ,tuz,kırmızı tatlı biber.

Hazırlanışı:Karnabaharları yıkayıp çiçeklerini ayırıp haşladım.Suyunu dökmedim.Bir kısmını sarımsaklı yoğutla salata yaptım.Diğer kısmıylada çorba yaptım ;önce soğan kırmızı biberi kavurdum.Sonra az salça ve domates ekledim.Haşladığım suyu ekledim.Karnabaharıda ekleyip(domatesler biraz pişince tabi) biraz daha pişirdim.İsterseniz suyunu az koyup süt de katabilirsiniz daha besleyici olur.Kremalı çorbalar gibi olur.Sonra hooop blendrdan geçirdim.Karnabahar ve biberler kaybolunca bizim çocuğa da içine ekmek doğrayıp yedirebildim.Öbür türlü karnabaharı yediremedim.:(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yoğurtlu Kabak Salatası


Malzemeler:1 büyük kabak,yoğurt,2 diş sarımsak,ceviz,nae pulbiber,tuz,sıvıyağ

Hazırlanışı:Kabağı soyup rendeleyin.Az sıvıyağda tuz katıp harlı ateşte sonra az kısıp kavurun.Sulanıyor.Eğer pişip te suyu bitmediyse biraz süzebilirsiniz suyunu.Sonra sarımsağı tuzla dövüp yoğurtla karıştırıp kabakla karıştırın.Servis yapıp ceviz,nane pulbiberle süsleyin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

İmam Bayıldı


Malzemeler:4 patlıcan,5,6 domates,3-4 diş sarımsak,1 soğan,az salça,zeytinyağı,sıvıyağ
Hazırlanışı:Patlıcanlar uzunsa önce uzunlamasına sonrada enine 3e filan bölünür.Sıvıyağda kızartılır.Ayrı bir yerde 1-2 baş soğan,1 biber,az zeytinyağında(patlıcanlarda kızarmış olduğu için sadece soğan ve biberler kavrulacak kadar zeytinyağı konmalı ağır olmaması için),sonra sırasıyla sarımsak ve domatesler kavrulur.Domatesi az geldiyse az salça eklenir.Menemen gibi pişerken domatesin suyu bitmeden patlıcanlar eklenir onunlada az pişip servis edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kabak Oturtma

Malzemeler:2 büyük kabak,1 orta boy soğan,3-4 diş sarımsak,bir yemekik kuşbaşı et,(acı severseniz içine 1-2 küçük süs biberi,yeşil veya kırmızı biber,salça,tuz,nane,haşlanmış nohut,az nar ekşisi.

Hazırlanışı:Kuşbaşı eti düdüklüde 45 dak.haşladım.Sonra normal tencereye aktarıp sıvıyağ ekleyip soğan,biber ve en son sarımsakla çevirdim.Kabağıda ekleyip biraz kavurdum.(Kabak iri olduğu için 4e dilip doğradım.)Salçayıda ekleyip şöyle bir çevirdikten sonra sıcak suyunu ekledim.Saçası azsa az daha katabilirsiniz.Haşlanmış nohut ekledim.(buzluğumda sürekli var)Biraz daha pişirip nar ekşisi ekledim.İçine buzluktan gene 1-2 minik süs biberi ekledim.Görüntü güzel oluyor yemekte acı seven eşim yiyor ama sapını koparmadığım için suyuna acısı geçmiyor.Merak etmeyin.Üzerine nane ekleyip altını kapatın.Karabiber de ekebilirsiniz.
Yanında da pilav iyi gider.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Düğürcük Köftesi

Bizim Hatay'da kısır,domates köftesi,düğürük köftesi gibi aperatifler çok sevilir ve yapılır.Düğürcük bulgur çekilirken incesi yani ince bulgurdan daha incesi ayrılır ve ayrı satılır.Düğürcük köftesinin de yapımı çoook basit ince un gibi olduğu için yoğurmak için emek istemez.Yemek yoksa ikindide acıkılmışsa hemen pratik bir yemek.Yapımına gelince bir siniye bir miktar yenecek kadar 2-3 bardak düğürcük konur.İçine kabuğu soyulmuş birkaç domates,yarım baş ince doğranmış soğan,1 baş yeşil biber,bir iki kaşık biber salçası,az kimyon,tuz,varsa taze nane ince doğranmışkonur.Yanlız nane en son konur ölmesin fazla ezzilmesin diye.Diğerleri sinide su katılmadan domatesin kendi suyuyla yoğrulur.en son istenirse taze nane ve maydanoz konur.Sıkım yapılır.İstenirse büyük sıkım yapılır çatalla yanında zeytinyağı nar ekşisine batırılıp yenir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yeniden merhaba

Profiterol

Düğürcük Köftesi
Ekşi Aşı
Ekmek Kadayıfı
Közlenmiş Biber(Domates Soslu)
Mısırlı Pilav
Fırında Tavuk
Ramazandan beri bloğuma yemek fotosu ekleyemedim.Birkaç foto elimde var onları ekleyeyim dedim.Aslında çok güzel sofralar oldu gerek ben gerekse arkadaşlarımın hazırladığı ama bazen çekindim arkadaşlardan bazende fırsatım olmadı işte.
Ekmek kadayıfının fotosunu pişirirken çekmiştim servis edilmiş fotosu yok.Ama daha önce yapmıştım.Resmin altındaki ekmek kadayıfı yazısını tıklarsanız tarife ve resimlere ulaşırsınız.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails