RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...

Mercimek Köftesi 2

Geçenlerde yapmıştım resmini koyamamıştım.Tarifini daha önce burada vermiştim.Misafir gelince çok telaş oluyorum.Mutfak hazırlık son aşamaları, bulaşıkları makineye atma vs resim çekmeye fırsaım olmuyor zar zor yetişiyorum.Bu yüzden menüyü tam çekemiyorum her zaman.:(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fellah Köftesi 2



Dün akşam eşinin arkadaşları gelmişti.Onlara fellah köftesini yapmak istedim yeniden yaptımda.Çünki geçen seferde köftelerini beyaz yapmıştım baharat koysamda içime sinmedi gene güzel oldu soslu falan ama bu sefer de salça(kayınvalidemin yaptığı köy salçası)ve de biber salçası da kullandım köftesinde.Daha güzel oldu böyle bence.Tarifi aynı.Yanlız yoğururken göz ayarı su ekleniyor az az özleşene kadar.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Şekerpare

      Tarifini portakal ağacı'ndan almıştım.Çok ta güzel oldu.Tatlının resmi onunki kadar güzel olmasa da tadı güzeldi gerçekten de.Aslında üstüne ayrıca yumurta sarısı da sürülse güzel olur ama ben ayrıca 2 yumurtanın sarısını kullanmama gerekti.Beyazı da boşa gidecekti ozaman.Sevmiyorum çünki ben sadece beyazını kavurmayı kahvaltı için saklasam yani.İçindeki 2 yumurtadan da kullanmak istemedim ölçüsü değişmesin diye.


Malzemeler:


Şekerpare için:


◦1 paket margarin, oda sıcaklığında


◦1 su bardağı pudra şekeri


◦4 yemek kaşığı irmik


◦2 yemek kaşığı hindistan cevizi


◦2 yumurta


◦4 su bardağı un


◦1 paket vanilya


◦1 paket kabartma tozu




Şerbeti için:


◦3 su bardağı şeker


◦4 su bardağı su


◦yarım limonun suyu


Üzerlerine:


◦fındık içi


Şekerparelerin hazırlanması:


1. 1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin.)


2. Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin.


3. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Şerbetin hazırlanması:


1. 3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın.


2. Ateşten alıp ılıtın.


3. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.


4. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.(Ben şekerparelerin üstüne şerbeti döktükten sonra kaşıkla alıp üstlerine de döktüm ek tek sonra da hepsini ters çevirdimüstü de şerbeti çeksin kuru kalmasın diye.Ama zaten kabaran fındıkları ters çevirince döküldü ben çıkardım yani.SOnra geri koydum servis yaparken üstlerine.Fırında beklettim üstünü kapatmama gerek kalmadı.)

      Diyet te yapıyorum ama yedim malesef dün 1.5 tane bugün 2 tane:)8 kilo verdim bende bu arada 2 ayı geçti diyete başlayalı.:))Ama  diyetisyene başlıcam artık:Çünki daha 11 kilo daha vermem lazım ama korkuyorum kastan vermemem lazım.Artı demirim de biraz eksilmiş.Pekmez ye dedi dr.Proteine daha ağırlık vermem lazım.Ama öyleki diyet yapınca bir taraftan kaçamakları yapıyorum (hergün 50 dak.koşu bandında yürüyorum üstüne de mekik aletiyle 300 mekik çekiyorum.)ama bazen de koşu bandından inince 1 bardak süt içmeye korkuyorum koşu bandında verdiğim kaloriyi geri almamak için.:(Bu sefer de cal.eksikliği oluyormu diye de hayıflanıyorum.Kahvaltıda 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu içmeye korkuyorum valla.(katı meyve presi de aldım ama ne güzel.Çocuğa yapıyorum oda mızmız içmek istemiyor.Biz yemek yemek istiyoruz ama korkuyoruz kilo alacaz diye çocuğa da bişey yediremiyorum ya ona sinir oluyorum.Bugün o da hayatında ilk kez 2 tane şekerpare yedi sevindim yaaa.:)4 yaşını bitirmek üzere oluyor şehzademiz ama böyle de mızmız iştahsız.:(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fellah Köftesi


Bunu yaparken nette çok dolaştım.Portakallı kurabiye de ayrıntılı anlatmış.Çok güzel oluyor gerçekten de.Çok ta kolaymış aslında.

Malzemeler:

2 bartdak ince bulgur,
2 bardak sıcak su,(ben göz ayarı kullandım)
yarım çay bardağı irmik,
yarım çay bardağı un,
1 yumurta,
kimyon pul bilber(ben salça ve biber salçası hamuruna katmadım ama bir dahakine katarım.)

Sosu için:

5-6 domates rendesi,
2 baş biber,
4-5 diş sarımsak
maydanoz,
tuz,
biber salçası,
domates salçası,
kimyon,
karabiber.

Hazırlanışı:

2 bardak bulguru tencereye alin, uzerine 2 bardak kaynar suyu dokun ve tencerenin kapagini kapatip, 15 dakika kabarmasi icin bekleyin. Bulgur kabardiktan sonra, yoğurmaya başlayıp az az sıak su ilave edebilirsiniz.

1 cay kasigi kimyonu ilave edip, en az 15 dakika, cig kofte yogurur gibi yogurun. Yogurma islemi bittikten sonra 1/2çay bardağı irmiği ve sonrada 1/2 çay bardağı un ilave edin ve azar azar ilik su ilave ederek, kulak memesi kivamindan biraz daha kati bir hamur elde edin. Hamur, kivamina geldikten sonra, findik buyuklugunde parcalar kopartip, avucunuzda yuvalayin ve isaret parmaginizla, hafifce uzerine bastirin. Genis bir tencereye su koyun, icine biraz tuz ve 1 yemek kasigi limon suyu ekleyin ve suyu kaynatin. Su kaynadiktan sonra, hazirladiginiz koftelerin hepsini yavasca, kaynayan suya dokun ve suyun tekrar kaynamasini bekleyin. Su kaynadiktan sonra, ocagi orta isiya getirin ve 15-20 dakika, bu sekilde pisirin. Kofteler piserken sosunu hazirlayin. Sos icin  sivi yagda,  domates salcasini ,biber salçasını kavurun ve rendelenmis domatesleri ve dovulmus sarimsaklari ilave edin. Pismeye baslayinca nar eksisini ekleyin ve birkac dakika daha pisirip, ocaktan alin. Arzu ettiginiz miktar tuz, karabiber, kirmizibiber ve nane ekleyip, sosu karistirin. Kofteler pistikten sonra, suyunu suzun ve sosu koftelerin uzerine dokup, dikkatlice harmanlayin. Sosla harmanlanan kofteleri, servis tabagina alin, biraz ilidiktan sonra, nane, kirmizibiber ve kiyilmis maydanoz ile susleyip, servis yapin.(Benimki az sulu olduğu için kaselerde servis yaptım.)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

56.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği

Şeyy malum diyetteyim.Pasta tatlı kurabiye kendimiz yemek için yapmıyorum.Misafir gelince yapıyorum sadece.Bu etkinliğe daha önce yayınladığım affilli bir tatlı olan elmalı tatlıyı yollasam olur mu?

Etkinliği Lezizce sunuyor.Daveti için teşekkür ederim.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Muzlu Rulo Pasta

Pandispanya tarifini Lezzet Durağı'ndan aldım.Çok güzel bir pandispanya oldu.Bunu daha sonraki pandispanya yapımlarımda da kullanabilirim.Gerçekten de denildiği gibi puf puf güzel bir pandispanya oldu.Yanlız ben sararken sıkı sarılı beklettim sanırım.Tekremayla sarıp kapatınca kırıldı.Bir daha daha dikkatli olurum.Gevşek sarıp bekletmek gerekiyormuş böyle ruloları fırndan çıkınca..

Malzemeler:

Pandispanyası İçin:



4 Adet Yumurta



4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker


3 Türk Kahvesi Fincanı Un


1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt


2 Yemek Kaşığı Kakao(ben kullanmadım)


2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ


3 Yemek Kaşığı Kaynar Su


1 Paket Kabartma Tozu


1 Paket Vanilya

Kreması İçin:1 paket kremole,üzerindeki yazan miktarda süt 

Üstüne:1 paket krem şanti,1 bardak süt ,hindistancevizi
 
Arasına:1 muz kullandım.

Hazırlanışı:Yapılışı:







Yumurta aklarını ve 2 kahve fincanı toz şekeri krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.


Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan 2 kahve fincanı toz şekeri ,kaynar su , sıvıyağı ve yoğurdu çırpın.


Toz malzemeleri birlikte eleyin karışımın içine ilave ederek elde spatula ile yavaş yavaş çırparak hamura toz malzemeleri yedirin


Yağlı kağıt serdiğimiz normal boyuttaki fırın tepsimize hamuru dökün önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dk. pişirin.
 
Arasına sütle kremoleyi çırpın.Fırından çıkarır çıkarmaz tepsi boyutundaki başka bir yağlı kağıdı hafif elinizle nemlendirin ve pandsipanyamızın üzerine serip rulo halinde sıkmadan sarın 5 dk kadar beklediğinde ruloyu yavaşça açın içine hazırladığımız kremamızı sürün ve 2 adet bütün muzu enine koyayarak tekrar rulo halinde sarın.
Sardıktan sonra üzerine tarife göre hazırlanmış krem şantiyi(1 bardak sütle krem şantiyi çırpıp buzdolabında bekleyen ) sürün çatalla şekilendirin ve üzerini hindistan cevizi ile süsleyin..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Köyden Gelen Lezzetli Şeyler...

Hatay'ın meşhur içli köftesi(oruk)


Kekik(zahter).  Salatası yapılır.Daha önce zahter salatasının  tarifini vermiştim .


Yassı kadayıf(ağızlı)Yassı kadayıf çarşıdan alınır.İçine şekerle karıştırılmış ağız(lora benzer) konur.Üstüne de şerbeti dökülür.Bazı yerlerde kızartılarak yapılır.Fakat Hatay'da genellikle kızartılmadan şerbetlenip yenir.  Fakat  kadayıfı evde yapmak isteyenler için nette cahidenin elleri sitesinde bulabilirsiniz.

Sakız Murçu(çitlembik ağacının taze sürgünleri ile yapılır.Çok lezzetlidir.Üzerine yumurta kırılır.

Hazırlanışı:
Sürgünler doğranır ve haşlanır. Kavrulmuş soğanla birlikte suyu sıkılan sakız murçu birlikte pişirilir. Üzerine yumurta kırıp tuz ve karabiberle tatlandırılır.

Kömeç ;değişik otların toplanıp doğranıp soğanla biberle ve biber salçasıyla kavrulmasıyla yapılır.ÜZerinede limon sıkınca mmmm bayılırım.

Mücver(öcce denir bizim orda)Taze soğan taze sarımsak(veya kurusu)bol maydanoz yumurta ve unla yapılır.Kızartılır.


Tereyağı(Süt kaymağı alınarak yapılır.Ben normalde tereyağını yemeklerde sevmem ama bunu ballı tereyağlı ekmek şeklinde yemeye bayılıyorum.Ah diyet olmazsa...

Kayınvalidemin elerine sağlık yapmış,toplamış göndermiş...:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kadınlar Günü...


Hepimizin günü kutlu olsun.Eşimin de doğum günüydü ayrıca bugün:)Onu da tebrik ettik tabiki oğluşla ikimiz.
Ayrıca bloğumu ihmal ettiğimi biliyoum.Bugün köklü bir değişiklik yapıp uzun zamandır şablon arıyordum.Nihayet şablonumu değiştirdim.Umarım beğenirsiniz;)
Ve yine ayrıca bloğa yeni tarifler ekleyemiyorum.Çünki hem diyet yapıyorum hem de daha önce eklediğim tarifleri yapıyorum mesela tepsi kebabı yapmıştım dün veya bugün ayva reçeli yaptım.Bloğa eklediğim tarifler hep.Bazen de çocuktan yetişemiyorum malum koşu bandına çık koştır ev iş yemek vs yetişemiyorum.Resim çekecek vaktim bile olmuyor yetişemiyorum zaman çok hızlı akıyor valla.Herkese sevgilerimi yolluyorum:Yorumlarınızı esirgemeyin olurmu?...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails