RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...

Köyde Ziyafet...

Kavurma ve katıklı ekmek köy ekmeği yapıldı.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Güzelburç'ta Yemek...

Arsuzdan dönerken Güzelburca uğradık.Hataylılar bilir burası ve Kuzeytepede yemekleri mezeleri çok güzel oluyor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Künefe (Hatay'ımızın meşhur tatlısı)

Künefe tepsisi künefenin alt kısmı piştikten sonra genelde erkekler güçlü oldukları için tepsideki künefeyi havaya atıp ters çevirirler.Ama tam zamanında havada yakalayamadım künefeyi ben.:)

Malzemeler:
1 kg (taze) tel kadayıf
400 gr tereyağ
750gr tuzsuz peynir (künefe peyniri olsa iyi olur, olmazsa dil peyniri)

Şurubu için:
750 gr şeker,üstünü geçecek kadar su limon suyu

Hazırlanışı:
Kadayıflarımız elle parçalanır. Künefe kadayıfımız kadar peynirimizin olmasına özen göstermeliyiz. Peynirin suyunu bırakması için küçük parçalara ayırarak avucumuzun içinde sıkıyoruz. Bunu peynir suyunu bırakana kadar iki üç kez tekrarlıyoruz ve daha sonra peyniri dinlenmeye bırakıyoruz. İnce kenarlı  bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. Yağ künefeye yedirilip,her tarafına tereyagı yayılacak şekilde elimizle yogururuz. Hazırladıgımız kadayıfı ikiye ayırıyoruz;yarısını bir yere ayırıyoruz Ayrılan künefenin yarısını tepsinin tabanına biraz tereyağı sürüp yarım cm. incelikte yayıp sıkıca bastırıyoruz,güzelce döşüyoruz.. sıktığımız peyniri bu tabakanın üzerine eşit oranda,kenarlara taşmayacak ,tamamını kapatacak şekilde yayıyoruz. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde sıkıştırılarak yayılır. Orta hararetteki ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine hazırlanan şurup dökülür.Sıcak sıcak servis yapılır.İyi künefenin özelliklerinden biri çatalı vurduğumuz zaman 10-15cm sünmesi lazım. Künefeye isteğe göre üzerine fıstık kaymak ilave edilir. Hatay’ın geleneksel peynirli künefesi sade olarak yenir.

 Şurubun hazırlanışı
750 gr şekerin üzerini tamamen kapatacak şekilde su döküyoruz. Bunu eriyinceye kadar ateşin üzerinde kaynatıyoruz. Daha sonra içine birkaç damla limon suyu damlatıyoruz. Şıra halindeki şurubumuzu soğumaya bırakıyoruz. Önemli olan sıcak künefemizin üzerine soğuk şıranın dökülmesidir.Eğer ikisi de sıcak olursa künefemiz istenilen kıtırlıkta olmaz hamurlaşır. Üzerine soğuk şıra döktüğümüz künefemizi bekletmeden sıcağı sıcağına yememiz gerekir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Karlısu Çay Bahçesinde...


Tatilde arkadaşlarla eşimin köyünün çay bahçesine gittik.Çok güzel vakit geçirdik.Yöresel lezzetler de vardı.Humus,cevizli biber,abugannüş gibi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tatil bittii,İstanbula döndük...


Tatil çok güzeldi Hatayımı çok seviyorum zati.İstanbulun taşı toprağı altın diyorlar ama ben hala bir altın bulamadım burda ;) Pek sevmiyorum buraları ben bana göre değil.Ne de olsa bülbülü altın kafese koymuşlar ah vatanım demiş ya benimki de o hesap işte.:)Doğduğun yermi doyduğun yer mi derler ya doyduğumuz yere döndük bizde şimdilik.Ama birkaç seneye kadar tayin isteyecek eşim inşallah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails