RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...

Künefe (Hatay'ımızın meşhur tatlısı)

Künefe tepsisi künefenin alt kısmı piştikten sonra genelde erkekler güçlü oldukları için tepsideki künefeyi havaya atıp ters çevirirler.Ama tam zamanında havada yakalayamadım künefeyi ben.:)

Malzemeler:
1 kg (taze) tel kadayıf
400 gr tereyağ
750gr tuzsuz peynir (künefe peyniri olsa iyi olur, olmazsa dil peyniri)

Şurubu için:
750 gr şeker,üstünü geçecek kadar su limon suyu

Hazırlanışı:
Kadayıflarımız elle parçalanır. Künefe kadayıfımız kadar peynirimizin olmasına özen göstermeliyiz. Peynirin suyunu bırakması için küçük parçalara ayırarak avucumuzun içinde sıkıyoruz. Bunu peynir suyunu bırakana kadar iki üç kez tekrarlıyoruz ve daha sonra peyniri dinlenmeye bırakıyoruz. İnce kenarlı  bir tepside künefenin ortası açılıp tereyağı konulur. Yağ künefeye yedirilip,her tarafına tereyagı yayılacak şekilde elimizle yogururuz. Hazırladıgımız kadayıfı ikiye ayırıyoruz;yarısını bir yere ayırıyoruz Ayrılan künefenin yarısını tepsinin tabanına biraz tereyağı sürüp yarım cm. incelikte yayıp sıkıca bastırıyoruz,güzelce döşüyoruz.. sıktığımız peyniri bu tabakanın üzerine eşit oranda,kenarlara taşmayacak ,tamamını kapatacak şekilde yayıyoruz. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde sıkıştırılarak yayılır. Orta hararetteki ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Ayrı yağlanmış bir tepsiye alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine hazırlanan şurup dökülür.Sıcak sıcak servis yapılır.İyi künefenin özelliklerinden biri çatalı vurduğumuz zaman 10-15cm sünmesi lazım. Künefeye isteğe göre üzerine fıstık kaymak ilave edilir. Hatay’ın geleneksel peynirli künefesi sade olarak yenir.

 Şurubun hazırlanışı
750 gr şekerin üzerini tamamen kapatacak şekilde su döküyoruz. Bunu eriyinceye kadar ateşin üzerinde kaynatıyoruz. Daha sonra içine birkaç damla limon suyu damlatıyoruz. Şıra halindeki şurubumuzu soğumaya bırakıyoruz. Önemli olan sıcak künefemizin üzerine soğuk şıranın dökülmesidir.Eğer ikisi de sıcak olursa künefemiz istenilen kıtırlıkta olmaz hamurlaşır. Üzerine soğuk şıra döktüğümüz künefemizi bekletmeden sıcağı sıcağına yememiz gerekir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 yorum:

lezzetmutfağı dedi ki...

Arkadaşım ziyaretin ve güzel sözlerin için teşekkür ederim.c box eklemek çok kolay mesela benim c box tan o siteye girebilirsin.c box yazan yere tıklayarak sonra orada kayıt yaptırıyosun slogun ismini yazıyorsun ordaki kodu şablonuna yapıştırıyorsun.İşte bu kadar.çerçeve proğramımda indir com dan indiriliyor.photospace diye bir program sende indirebilirsin.....sorun olursa yine yardımcı olmaya çalışırım..

cetinz dedi ki...

Şenay hocam, resimler harika olmuş. Birde dediğiniz gibi künefeyi havada da yakalayabilmiş olsaydınız mütiş olurdu. neyse bir dahaki ziyafette o ana odaklanırsınız.

resimleri kaynak göstererek bloguma koydum, bilginize..

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails