RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...

Katıklı Ekmek

Malzemeler:

Hamuru için:2 bardak ılık sıcağa yakın su,un,yarım paket yaş maya,az tuz ve az şeker

İçi için:Göz kararı biraz çökelek,biber salçası,soğan bir baş,maydanoz,(benim kavanozda kayınvalidemin verdiği zeytinyağlı taze kekiğim vardı) kuru kekik de kullanabilirsiniz,zeytinyağı,2 domates

Hazırlanışı:2 bardakla sıcak suyla mayalı bir hamur hazırladım.Ilık sıcak arası suya yarım paket yaş mayayı şeker ve tuz koyarak erittim.Un yavaş yavaş katarak hamuru karıştırdım.Sonra baya ele yapışıyor ekleye ekleye unu toparlanıyor.Hamur katı olmasın ama elden kurtaracam derken.Sonunda ele sıvıyağ sürerek önce elimize un döküp eldeki hamurlar toparlanıp sonrada az yağla hamur toparlanır.Üstüne hamura değmeyecek şekilide bez örtülür.Kabarınca da değmesin yapışabilir.Masanın yanındaki kaloriferin üstünde yarısı masaya dayadım tabi düşmesin diye.Mayaladım.Hemen kabarıyor zaten.Sonra içi hazırlayıp soğanı domatesi doğrayıp maydanoz da tabi karıştırdım.Çökeleğe hepsini kattım biber salçası kekik vs.Elimizi yağlayıp tepsiyi de hamurun havasını alacak şekilde elde çevrilir.Sonra yağlı elle yumurta gibi elimizle sıkım topak gibi bezeler alınıp tepsiye konur.Üstüne de yağlı elle bastırılıp yayılır biraz.Çok da ince yaymayın.Tepsiye dizilip malzemeden biraz bolca konur.Çünki tepside kabarınca malzeme yayıldığı için üstünde azalıyor malzemesi.Biraz bekletip 10 dak filan yani (ben hamurun malzemesini kaloriferden alınca fırını açtım mini fırınımın en son yarında ısıttım.MAyalı hamurlar birden kabaracak şekilde yüksek ısıda pişer.kek gibi düşük ısıda değil.Çünki kek sıcaklığında pişerse kurur hamuru.kek kurabiye 180 derece civarınca mayalı hamurlar da yüksek ısıda pişirilir.(dip not.)Altı hafif kızarınca fazla kurutmadan eğer üstü az pişmişse üst hizaya da tepsiyi çıkarılır.Fırından çıkınca bir kaba altına kağıt havlu koyup katıklılar dizilir üstüne de peçete örtülür ilk sıcaklığı çıkınca kapatılır.Sıcak sıcak çayla çok güzel gidiyor.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 yorum:

sevgi dedi ki...

ziyaretinize çok tşk ederim hemşerim ellerine sağlık çok güzel yemeklerin var bende patatesli köftem artınca sizin gibi yapıyorum çocuklarında çok hoşuna gidiyor yayınladığım tarifte misafirlerime yapmıştım hatayın yemeklerine diyecek yok değilmi canım gene beklerim sevgilerimle

Şenay dedi ki...

Evet Sevgicim bizim yöresel yemekler bir başka güzel oluyor.

Adsız dedi ki...

HOCAM ELİNİZE SAĞLIK HERŞEY ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR.ALTINÖZÜNDEN SEVGİLERLE

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails