RSS
Sizlere Hatay'ımızın meşhur mutfağını acizane tanıtmaya,zengin yöresel yemeklerimizin tariflerini kendi yaptıklarımla birlikte sunmaya çalışacağım...




Bir coşku var içimde bugün kıpır kıpır
Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum
Gözlerim parke parke taş duvarlarda
Açılıyor hayal pencerelerim
Hafif bir rüzgar gibi, süzülüyorum
Kekik kokulu koyaklardan aşarak
Güvercinler ülkesinde dolaşıyor
Bir çeşme başı arıyorum
Yarpuzlar arasında kendimi bırakıp
Mis gibi nane kokuları arasında
Ruhumu dinlemek istiyorum
Zikre dalmış her şeyGüne gülümserken papatyalar
Dualar gibi yükselir ümitlerim
Güneşle kol kola kırlarda koşarak
Siz peygamber çiçekleri toplarken
Ben çeşme başında uzanmak istiyorum
Huzur dolu içimde
Ben sonsuzluğu düşünüyorum
Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum
Durun kapanmayın pencerelerim
Güneşimi kapatmayın
Beton çok soğuk, üşüyorum..

Muhsin Yazıcıoğlu

Siyasetin bir deniz yıldızı sonsuzluğa kaydı..Melekler örtsün seni üşüme şimdi artık.Temiz yüzlü, hormonsuz Anadolu çocuğu nur içinde yat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gözleme




Evde gözleme yaptım.Alttkini yani bugün akşam yaptım kendim açtım ama üsttteki daha kolay hazır yufkayla gene tavada oluyor.Lezzet farkı yok hatta yufkayla çıtır çıtır oluyor.Yufkasını kendim açıtığım hem zahmetli hem de abuk pişmiyor mutfak ev yağ koktu valla.Tariflerini sonra yazacağım.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Elmalı Kurabiye ve Kerebiç



Eltim ameliyat oldu ona gideceğiz.Yarın çıkacak inşallah.Oraya götürmek için elmalı ve tarçınlı cevizli kurabiye(kerebiç) yaptım. Tarifi Elif 'ten.Aynen yayınlıyorum.
Malzemeler:

Hamur için:
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yumuşak margarin
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi için:
2-3 rendelenmiş elma
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz (bunu da ben ekledim :) )

Yapılışı:
Hamur malzemelerinin tümü karıştırılır ve yoğurulur. Ele yapışmayan bir hamur yapılır. Hamur yarım saat buzdolabında bekletilir. 3 bezeye ayrılır. Her bir beze açılır ve sekiz üçgene bölünür. Üçgenlerin geniş taraflarına elmalı iç konur ve hamur yuvarlanır. Yanlar kapatılır ve kurabiyelerin altına alınır. Kurabiyeler kızarana kadar pişirilir. Sıcakken üstlerine pudra şekeri dökülür, afiyetle yenir. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Simit Tadında Poaça



Geçenlerde yaptığım simit poaçalarım.Peynir,kaşar ve zeytinli.Üstünü simit gibi pekmeze batırdığım için simit poaça dedim.Aynı hamurdan minik pizalar yaptım bir de.




Malzemeler:2 bardak ılık sıcak su,yarım paket yaş maya,şeker tuz,aldığı kadar un,içine zeytin(çekirdeği çıkarışmış),peynir ve kaşar peyniri,pekmez ,susam



Yapılışı:Önce sıcak su kaba konup içine maya konularak eritilir.Sonra un eklenir.Yumuşak bir hamur yapılır.Eller sıvıyağlanır ve hamur toparlanır.Hamur sıcak bir yerde mayalanır.İstenilen şekil verilir ve iç malzeme konulur tabi mayalandıktan sonra..Sonra pekmez ve susama batırılıp en yüksek derecede fırına verilir.


Alttakini de 3 bardak sütle biraz sıvıyağ,2 çay kaşığı şeker ,2 çay kaşığı tuz,yarım paket maya,yarım çay bardağı sıvıyağla yaptım.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Veee Lahmacun yaptım

http://kurabiyem.blogcu.com/hamur+isleri+_+13+_/page2

Yukarda verdiğim bu linkteki taifi esas aldım.)Buzdolabından çıkardığım bir miktar kıyma 2 bardak unla yaptığım hamura tam yetti. Püf noktasına gelince hamur yumuşak olacak.Fırın yüksek ısıya getirilip(ben son ayarına getirdim 8di en son derecesi ona getirdim.Fırın önceden ısıtılacak.Mayalı hamurlar için bu durum geçerli. Hamur açmaktan korkmayın.Ele yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur açın.Eliniz alışır.Ben evlenmeden önce hiç bilmezdim.Yapa yapa poaça falan öğrendim işte. Tarifi aynen yayınlıyorum.

MALZEMESİ
3 su bardağı un
1 paket kurumaya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su

ÜST MALZEMESİ
250 gr.kıyma
2 adet domates
2 adet biber
1 adet soğan
4-5 diş sarımsak
1 tutam maydonoz
1 tatlı kaşığı salça
tuz,karabiber,kırmrzıbiber

Yapılışı:Bütün malzemeler karıştırılıp yoğurularak yumuşak bir hamur elde edilir.Mayalanmaya bırakılır.Mayalanırken üst malzeme hazırlanır.Kabukları soyulmuş domates,biber,soğan, maydonoz küçük küçük doğranır.Sarımsaklar rendelenir.Hepsi bir kapta karıştırılır.Salçada ilave edilir.Baharatları katılır.Mayalanan hamur tezgah üzerinde parçalar koparılarak istenilen büyüklük kalınlık oklava ya da merdane yardımıyla açılır.Kolay açılması için biraz un serpiştirilerek açılır.Üzerine hazırlanan harçtan yayılır.Önceden ısıtılmış fırında yüksek ısıda pişirilir.Sıcak sıcak yenir.Alttakinde etli iç yetmedi yarısı pizza oldu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Zılk Sapı (Pazı Saplarından yemek)



Malzemeler:Yapraklarını pişirdiğiniz pazının sapları (1 demet filanveya ne kadar çıktıysa),1 baş soğan,az az biber salçası ve salça,tuz, zeytinyağı


Hazırlanışı:Pazı saplarını atmayın.Yaprak kısmını sapı ziyan olmuycak şekilde kestikten sonra saplarını yıkayın.Saf zeyrinyağında soğanı kavurup içine pazı saplarını doğrayıp atın.Biber salçası az salça az tuz ve kimyonla kavurup yüzüne kadar falan su koyup suyunu çekene kadar kısıkta pişirin.Çok güzel olur.Biz çok severiz.Acılı acılı... Bir demetten çıkan saptan bu kadar yemek oldu.Bazı bitkilerin sapları çok vitaminli biliyorsunuz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Etli Kabak Boraniyesi



Malzemeler:2-3 dilim kabak,tuzlu yoğurt(hatayın)veya 1 kase yuğurt,,200 gr et veya kemikli et,1 baş soğan,4-5 diş sarımsak,nane,pul biber
Yapılışı:Balkabağı gibi büyük beyaz sert kabaktan yapılıyor.Onu da bana eltim 2 karpuz dilimi kadar vermişti kocaman olunca insan tek başına bitiremiyor o yüzden çiğden birileriyle paylaşılır o da bana verdi biraz. Ama İstanbulda veya başka yerde bulunurmu bilmem..Etini az sirkeyle haşlayıp suyu çekince soğanla kavurdum.Etin dibi sirkeden dolayı kara gibi olursa suyu çekince yani başka tencereye aktarıyorum etleri.Sirkede kaynayınca et daha yumuşak olluyor.Sonra soğanla az bişey kavurup doğradığım kabakları ve sarımsağı attım.Biraz da onlarla çevirdim.Sonra suyunu attım pişirmeye başladım.Kabaklar pişince bizim oranın tuzlu yoğurdu var (özel pişmiş yoğurt ekşidir,salça gibi koyudur ama beyaz tabi.Yoğurt çorbasına ve ıspanak kabak boranyelerinde bu tuzlu yoğurttan kullanılır.)1-2 kaşık bu tuzlu yoğurttan ekleyip tadna bakıp tuz attım.Üstüne de nane pul biberi az yağda kavurup dökün çok güzel olur.

Bu da bizim yemeklerde kullandığımız tuzlu yoğurt.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Zeytinyağlı İmam Bayıldı


Patlıcanlı yemeğimi yaptım.Bu yemeği de severek yaparım ve yeriz.

Malzemeler:2-3 patlıcan,2-3 baş soğan,birkaç diş sarımsak,zeytinyağı,domates,haşlanmış nohut,salça,2 tane biber.İstenirse kızarmış patates de konur.

Hazırlanışı:Zeytinyağlı imam bayıldının nohutlu versiyonu.Patlıcanları kızartıp bir tabağa koyuyoruz.Sonrada domatesi,soğanı(2-3 baş),biberi,sarımsağı doğrayıp az yağla öldürüyoruz.Haşlanmış nohutla karıştırıyoruz.Kızarmış patlıcanların arasına kat kat (1 kat kızarmış patlıcanbir kaç domaatesli nohutlu karışım )pilav tenceresi gibi yayvan bir tencereye koyuyoruz.Patlıcanları örtene kadar saçalı su koyuyoruz.Ha üzerine de 2 baş çiğ biber koyup pişirdim.Patlıcan az olduğu için de biraz da patates kızartıp en alta koydum.Bir kat patates,1 kat domatesli soğanlı biberli,sarımsaklı harç,1 kat da patlıcan tekrar domatesli harç koydum ben.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ekmek Kadayıfı


Bu da gene Hatayın en sevilen benim de çok sevdiğim bir tatlısıdır.:)

Malzemeler:Ekmek kadayıfı,1 klo şeker, üstünü geçecek kadar su,ceviz içi,fıstık içi,hindistan cevizi(bunlardan sade biri ile de olur)

Hazırlanışı:Önce kadayıfı 2 katlı oluyor ben bıçakla kırmadan ayırıp tek katını pişiriyorum çok oluyor çünki 2 katı.Tek katını kaynar suyla 5-6 saat ısllatıp beklettim.Üstüne de sini örttüm buharında beklesin diye daha güzel yumuşar buharda.Sonra da temiz bir havluyla suyunu iyice çekip aldım.1 kilo şekeri tencereye koyup üzerini geçecek kadar su koyup eriyene dek kaynatılır.Ve ekmek kadayıfının üstüne dökülüp bir taşım kaynatılıp kısıkta pişirilir.Su azalana kadar kenardan bir kırık tadına bakılıp.Tatlı kıvamına gelince altı kapatılır.Ilıynıca da üstüne ceviz fıstık içi hindistan cevizi vc.ne varsa süslenir hem tat verir.İsteyen 3ünü isteyen sade birini de koyabilir evde ne varsa.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Yeşil Zeytin Salatası


Malzemeler:Bir miktar kırık yeşil zeytin,1-2 baş taze soğan,mayanoz,2-3 diş sarımsak,varsa taze nane,biber salçası,zeytinyağı,tuz ,nar ekşisi
Hazırlanışı:Kırık yeşil zetin(çekirdeği çıkarılmş) bir kaba konur.İçine diğer malzemeler doğranıp(maydanoz sarımsak soğan)biber saçlası zeytinyağı nar ekşisi ve tuzla karıştırılır.Servis yapılıp domatesle süslenir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Patatesli Çiğ Köfte ve Zeytinyağlı Kıyma

Malzemeler:Bulgurun durumuna göre 2-3 patates 2 kişi olduğumuz için çok yapmıyorum.Yukardakine 2 patates koydum.Haşlanmış tabi.(bir tabak birde o tekli çıktı)İnce bulguru da göz ayarı koydum 4 bardak falan işte göz ayarı;bulguru patatesinden fazla olması lazım.Yoksa yapış yapış olur.Yarım baş ince doğranmış soğan,kimyon,biber salçası,maydanoz,tuz,ılık su.

Hazırlanışı:İnce bulgur siniye konup sıcak suyla biraz ıslatılıp biber salçası soğan kimyon konup karıştırılıp yoğrulur.Az sıcak su katarak devam edilir.Sertleşirse az az su katarak yoğrulmaya özleşinceye kadar devam edilir.Çabuk olur merak etmeyin.Bulgurun kıtır kıtırlığı gidince içine ister çatalla ister blendrla ezdiğiniz haşlanmış patates konur az su konarak karıştırılıp yoğrulur.Maydanozla az tuz da katılabilir.Tuzuna bakarak.Elimizi ıslatarak çiğ köfteyi sıkarız.

Zeytinyağlı Kıyma
Kıymayı az suda haşladıktan sonra suyu çekince az sıvıyağ eklenip kavrulur 3-4 baş da soğan eklenip kavrulur biraz daha.Sonra da halis zeyinyağı eklenip biraz daha çevrildkten sonra maydanoz eklenip altı kapatılır.Karabiber serpilir. Çiğ köfte bu zeytinyağlı kıymaya bandırılarak yenilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tavuklu Gözleme


Malzemeler:Arzuya göre yufka(ben o 2 taneyi 1 yufkam artmıştı mantarlı tavukludan onunla yaptım),Haşlanmış tavuk,soğan,biber,sıvı yağ,tuz.


Yapılışı:Soğanla biber yağda kavrulur.İçine haşlanıp didiklenmiş tavuk eklenip biraz daha kavrulur.İstenirse maydanoz veya dereotu da konur.Yufka ortadan 2 ye bölünür.Yanlardan biraz pay bırakıp biraz enlice iç malzeme konup yanlar içe katlanıp sarılır.Diğer yarım da aynı şekilde sarılıp az yağda hafif kızartılır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mercimekli Bulgur Pilavı

Bizim orda bu yeşil mercimekli bulgur pilavı da arada basit ve pratik ve lezzetli bir yemek olarak bilinir ve sevilir.Özellikle turşu taze veya kuru soğan salata veya cacıkla muhakkak iştah açarak yenir.

Malzemeler:4.5bardak su,yarım bardaktan az yeşil mercimek,1 bardak pilavlık kalın bulgur,1 baş soğan,tuz,biraz zeytinyağı(hakiki) sıvıyağ değil...
Yapılışı:Yeşil mercimeği 4.5 bardak suda haşladıktan sonra içine bulguru ekleyip kaynayınca altını kısın.Biraz tuz ekleyin.Pilav pişince altını kapatın.Zeytinyağını tavada kızdırın.İçine soğanı doğrayıp arada karıştırarak kahverengi olana yani hafif kızarana dek soğanları pişirin.(öyle güzel olur)Pİlavın üstüne döküp karıştırın.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mantarlı Börek



Malzemeler:1 paket mantar,2 parça tavuğun göğüs eti,2 tane patates,1 tane soğan,1 tane biber,2 domates,az salça,tuz ,karabiber,biraz kaşar rendesi,5 yufka,Süt,yoğurt,sıvıyağ,2 yumurta,6 milföy,susam.

Hazırlanışı:Önce mantarları doğrayıp(yıkadıktan sonra tabi) limonlu suya koyun.Patatesi soyup küçük doğrayn.Az yağda önce minik doğranmış tavuk etini sonrada soğanı ve biberi kavurun sonra sırayla patatesi biraz ardından mantarı sonra domatesi ekleyip kısık ateşte pişirin.Suyu çekip pişmemişse az su katabilirsiniz sonuna doğru az salça ve tuz karabiber atın.Çünki başta atarsanız tuzla salça mantarı sertleştiriyor.Sonra yufkaları üst üste koyup ortadan ikiye bölün tek tek de bölebilirsiniz.yarım yufkayı açıp(ayrı bir kapta süt yoğurt sıvıyağı karıştırın)üzerine bu karışımdan sürün.2.yarım yufkayı da serip aynı şeyi yapın.Sonra içten yufkanın üstüne koyun ama tam kenardan değil iç taraftan koyun.Kenarlar biraz katlanacak.İki kenarda da biraz boşluk olsun.3 parmak kalınlığında malzeme koyup kenarlarını üstüne katlayıp sarın.Tepsiyi yalayıp üstüne dizin.tekrar aynı şeyleri yapıp diğer böreği de yapın.Yani her böreğe 3 yarım yufka gidiyor.İşte iç bitene kadar.3.sünde 2 yufkayla yaptım iç az kalmıştı.Üzerine milföyleri şerit halinde kesip yapıştırın.Milföylerin üstüne yumurta sarısı sürüp susam koyun.Afiyet olsun yapanlara.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kuru Patlıcan Dolması


Malzemeler:12 adet kuru patlıcan (kullandım ben),her patlıcana bir avuç içi kadar pirinç ölçtüm sonra az geldi yarım bardaktan biraz fazla daha ekledim.bir domates,bir soğan yarım demet maydanoz,karabiber şöyle biraz salça.(ev salçası kullanıyorum ben köyden gelen)Kayınvalidem sağolsun daha sağlıklı ve daha kırmızı yapıyor.Biraz kıyma,sıvıyağ,tuz azıcık tuz,içine de biraz su doldurması kolay olsun diye.Domatesler kışın susuz oluyor.Bir de nar ekşisi kullanıyorum ben.2 kaşık falan.Ha bir de sarımsak 3 diş falan.
Hazırlanışı:Pirinçler yıkanıp küçük bir tepsiye konur.Maydanozu soğanı sarımsağı domatesi doğrayıp ekleyin.karabiberi salçayı az sıvı yağı az tuzu ekleyip karıştırın.Patlıcanları biraz yumuşayana dek haşladıktan sonra doldurun.Ağızları iç içe gelecek şekilde yatay tencereye dizin.Üzerini geçecek şekilde sıcak su koyun kaynayana dek önce hızlıda sonra da kısıkta 40 dak.falan pişirin.yanlız 20 dak.sonra falan yani pişmeden önce na ekşisi gezdiriyorum üstüne.Daha güzel olur. Biz nar kşisini dolmada lahana sarmasında bir de kısırda kullanırız muhakkak çok güzel lezzet verir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tepsi Kebabı


Tepsi kebabı da gene Hatayın en sevilen yemeklerindendir.Bende sık sık yaparım burda mutlaka.

Malzemeler:750 gr.dana kıyma et (tepsinin büyüklüğüne göre benim fırınım mini olduğu için tepsisi küçük),birkaç diş sarımsak,1 baş soğan,1 demet maydanoz,2-3 baş biber,üzeri için 2 tane falan patates,1-2domates,salça,kimyon,tuz,karabiber,toz biber.

Yapılışı:Et kıyma olsada ben evde robotta 1 kere daha çektirip özleştiririm.Dağılmasın diye.Soğan,sarımsak,maydanozu,yeşil biberi doğrayın veya robotta çekin.Kıymayla karıştırıp yoğurun biraz.İçine tuzu azıcık salçayı baharatları karıştırın.Tepsiye pizza gibi basın hatta yanlara doğru kayık gibi kaydırabilirsiniz.Üzerine doğranmış patatesi,4 e bölünmüş soğanı 2 -3 biberi, 4e bölünmüş domatesleri koyun.


Salçalı suyunu katmadan önce bu şekilde fırına verin.Biraz sulanıp et ortaya doğru çekince çıkarıp salçalı suyunu ekleyin.


Tekrar fırına verin.Eti ve patatesleri pişince fırından alın.Yanında pilav salata ayranla çok güzel yenir afiyet olsun.


Not:Etin içine salça ister koyar isterse koymazsınız.Üstünde salçalı suyla pişiyor zaten.Ben her iki şekilde de yaparım.Ayrıca üstüne konan patatesleri hafif kızartıp koyarsanız lokum gibi pişiyor etin üstünde patatesler.


Burda Emine arkadaşımız da tepsi kebabını ve Hatayın kaytaz böreği ,arap kebabı gibi diğer güzel yemekler var.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ayva Marmelatı


Malzemeler:3 kilo ayva,üzerine kadar su,2.5 kilo şeker yarım limon

Hazırlanışı:Ayvalar soyulur.Ortasındaki yatak çıkarılıp parçalara bölünür.Ben robotta rende aparatını takıp rendeledim hemen çabuk rendelendi hepsi.Büyükçe aşure falan yapılan tencereye konup üstüne kadar yani ayvanın hizasına kadar su konup kaynatılır ayva yumuşaynca şeker konulup orta ateşte bazen kısıkta üzerinde beyaz köpük olana dek kaynatılır.(Ama marmelatta çok köpük olmuyor fazla hatta ben olmucakmı da dedim ama oldu az bişey ama almaya gerek kalmayacak kadar az.)En sonunda az limon sıktım karıştırıp2 dak.sonra kapattım.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Muzlu Yaşpasta


Malzemeler:

Pandispanya için:5 yumurta,1bardak şeker,15.bardaktan biraz un,1 kabartma tozu, 1vanilya Pandispanyayı önce şekerle yumurtayı çırptım.Sonra diğer malzemeleri kattım.Borcama aliminyon folyo seri üstünü yağladım.Pandispanya kekini döktüm fırında pişirdim.

Krema için:Hazır muzlu puding kullandım 1 paket.

Arasına:1 muz,1.5 portakalı blendırla çektim.Arasına kekin altına ve üstün altına sürdüm.İç kısma yani.Islatma şurubu yerine marmelat gibi yani.Pudingi pişirip sürdüm arasına.Muzları dilim dilim koydum.Çikolata damlacıkları da sepebilirsiniz arasına ve üstüne.

Üstüne:Pudingin kalan kısmıyla krem şanti koydum.Ben üstüne septim çikolata damlacıklarını.Krem şantiryi de 1/2bardak sütle çırpıp üstünü süsledim.tabiki biraz dolapta beklettikten sonra.
Alttaki pasta da aynı pandispanya hamur tarifiyle farklı bir versiyonu.:)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rulo Patates Salatası


Malzemeler:8 orta boy patates,mayonez2-3 diş sarımsak,mısır konserve,siyah zeytin biraz,172 demet maydanoz,1 havuç,turşu,yoğurt
Yapılışı:Patatesleri haşlayıp soyun.Çatalla ezin.İÇine biraz tuz koyun.Aliminyon folyoya serin dikdörtgen bir şekilde pandispanya hamuru gibi.Üzerine mayonezi sürün.Mısır taneleri(buzlukta vardı benim)doğranmış turşu,havç rendesi serpin üzerine sonra da rulo yaparak kıvırın.Folyoyla ama folyoyu kıvırıp çekin.Rulo şekli verdiğimiz ptatesin üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.Üzerine maydanoz serpin.Zeytinle de süsleyin.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ekşi Aşı


Ekşi aşı bizde içli köftenin yanına yapılan sulu çok güzel bir yemektir.içli köftenin hamurundan bir miktar ayrılır ve bu yemeğe katılır.

Malzemeler:2-3 patlıcan,3-4 diş sarımsak,biraz salça,yukarda yaptığım içli köftenin çiğ köftesinden bir yumak,1 patates (kaynanam koymadı ama güzel olur ben severim ama resimdekinde yok),toz nane,1.5 bardak falan haşlanmış nohut,1 baş soğan,1 yemek kaşığı nar ekşisi varsa domates(domates konursa salçası az konur rengine göre,su bide tuz.

Hazırlanışı:Soğan sarımsak ve patates ve patlıcanlar (küp doranmış)sırayla kavrulur.Sonra salça eklenip biraz daha kavrulur.Sonra da domates eklenir biraz daha domatesler ölene dek pişirilir.Su ekleenip kaynatılır.İçine nar ekşisi ilave edilir.Çğ köfteler önceden yuvarlanıp yağda biraz kızartılır(ayrı bir yerde.)Ben içli köfte de yaptğım için onu da arada kızarttım biraz ama çok değil.Suda da pişecek çünki.Haşlanmış nohut ve yuvarlak çiğ köfteler eklenir.Az suda erittiğimiz unu ekleyip biraz daha piştikten sonra altı kapatılır.Afiyet olsun kızlar yapanlara.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Oruk (İçli Köfte)


İçli Köfte yani Antakya deyimiyle oruk Hatayın en meşhur yemeklerindendir.Yapımı biraz zahmetli ama tadı muhteşemdir.
Malzemeler:


Köftesi için :1 kilo ince bulgur,1/2 kilo tavuğun göğüs eti(aslında yağsız ince çekilmiş kıyma kullanılır ama tavuktan daha özlü olduğu için daha iyi sonuç veriyor)(Antakya'nın içindekiler yağsız dana kıymayla köydekiler ekonomik olsun diye ve de daha özlü olduğu için tavuk göğüs kıyma tercih ediyor)baş soğan,biraz kimyon 1 bardaktan az un, renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası,biraz tuz,su.

Kıyması için :400 gr. orta yağlı kıyma,5 tane soğan ,150 gr.ceviz içi(doğranmış veya az robottan geçmiş),karabiber,1 demet maydanoz,sıvı yağ ve zeytinyağı. Kızartmak için :Sıvı yağla zeytinyağı karışık (gene şehirliler ceviz içi köydekiler haşlanmış biraz ezilmiş nohut koyar ben cevizli severim)

Hazırlanışı: Önce iç malzeme yani kıyması kavrulur.Suyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenir.veya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilir.İyice kavrulan kıymaya soğanı eklenir(ince doğranmış)Onunla da öldürdükten sonra karabiber tuz ceviz içi konularak devam edilir.En son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır.(Kayınvalidemin köyünde içine haşlanmış nohutu biraz ezip(dişe gelecek kadar) onu da katarlar.Ama bence sade cevizli daha güzel olur. Şİmdi köftesinin hazırlanmasını anlatayım. Önceden bulgur biraz ıslatılır. Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilir.Yoksa robottan az su koyarak çekilir.Tavuğun göğüs eti de robotta çekilerek özleştirilir.Sonra bulgur 2.kez kıyma makinesinde çekilirken tavuk eti ve biber salçası,yarım baş baş soğan da eklenir.Biber salçası göz ayarı resimdeki gibi çok kırmızı olmayacak şekilde konur.Gerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilir.Sonra çekilmiş karışıma kimyon, un,az tuz(biber salçasında da tuz olduğu için ona göre)Karıştırılarak yoğrulur.Tabi iyi çekildiği için fazla yoğrulmaya geek yok.Bazıları 1 de yumurta kırıyor köftesine yapışsın özleşsin diye. Köftemiz hazırlandıktan sonra bazıları eliyle oyarak içini doldurur ama kolayı çıkmış.Kıyma makinemizin ucuna boru gibi çıkartan aleti takıp yaptık biz.İsteyen hiç bişey yapamıyorsa köftenin dış malzemesini ince bir şekilde bir tepsiye basarak ta yapabilir.Sonra kıymasını ortasına döküp yayar.Sonra da üstüne gene köfteyi eliyle ince parçalar halinde kıymanın üstüne koyarak kıymanın üstünü örtene dek yapar.Sonra baklava gibi kesip üzerine sıvı yağ sürüp fırına verilerek te olur.Yani börek gibi. İçini doldurup tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda içli köfteler kızartıllır. Bizde içli köfteye oruk denir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails